Wyroby własne

Nasze ekologiczne gospodarstwo rolne o powierzchni ponad 7 ha, specjalizuje się w hodowli krów. Mamy 6 mlecznych krów. Wyrabiamy bunc naturalny, bunc z ziołami m.in. z czosnkiem niedźwiedzim, bryndzę, serki gazdowskie, gałki itd.
Wyrabiamy sery przede wszystkim z mleka krowiego.
Na życzenie gości – w sezonie mlecznym – sery mogą być z sera owczego czy koziego.
Nasze sery swój wyjątkowy smak zawdzięczają przede wszystkim mleku pozyskiwanemu od zwierząt wypasanych na czystych i ekologicznych terenach górskich.

Serki u Misia
nojlepse nie od dzisiaj!

Od początku 2020 roku nasze gospodarstwo należy do sieci Zagród Edukacyjnych. Obiekt taki powinien posiadać zwierzęta gospodarskie albo uprawy rolnicze przeznaczone do prezentacji dla grup dzieci i młodzieży przyjmowanych w ramach programów szkolnych lub udostępniane jako atrakcja turystyczna dla rodzin z dziećmi i dorosłych podróżujących indywidualnie. W Małopolsce takich obiektów jest tylko 30.
W naszym gospodarstwie realizujemy warsztaty:
1.
Skąd się bierze mleko i produkty mleczne? – warsztaty wyrobu masła
2. Jak się wyrabia serki góralskie

Programy dodatkowe:
1.
Obserwacje płazów w zbiornikach w dolinach potoków Olszowego i Turbacza
2. Rozpoznawanie gatunków drzew i krzewów ważnych w tradycji górali zagórzańskich
3. Ślady i tropy zwierząt
4. Jesienne barwy i owoce Gorców

Znajdziecie nas na:

https://www.zagroda-edukacyjna.pl/index.php?option=com_places&controller=places&task=details&id=297